REVIEW: Planken Wambuis

Planken Wambuis aan de Verlengde Arnhemseweg in Ede

Adres: Verlengde Arnhemseweg 146, Ede
Website: plankenwambuis.nl
Koffie: Organico

We verlaten deze vrijdag ons vertrouwde Arnhem. De tocht zal niet lang zijn, want na amper tien kilometer rijden over de Verlengde Arnhemseweg naar Ede, zien we aan de linkerzijde de opvallende witte uitspanning ‘Planken Wambuis’ al gauw haar bevallige entree maken, temidden van bos en hei.

De ‘Planken Wambuis’, in naamgeving naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van een oude houten hut of naar een wambuis (een houten kledingstuk waarin je je niet bewegen kunt), is in de huidige vorm gebouwd in 1926 op de plaats waar in 1782 al een oude herberg stond.

“De tent zelf straalt binnen uit wat je van buiten verwacht.”

Heeren in de Boonen

De Planken Wambuis geldt ook als uitvalsbasis voor wandelaars die hun heilige koe hier stallen om zelf de hei op te gaan en van het natuurschoon te genieten. Als wij aankomen, rond de klok van half elf ’s ochtends, verraadt de parkeerplaats dit ook; het staat vol!

Het restaurant zelf straalt binnen uit wat je van buiten verwacht. Warme, donkere kleuren, everzwijn- en stierenkoppen aan de wanden, veel hout en lage plafonds; we zijn hier in een echte herberg. Zeer genoeglijk! Hier worden hoge punten gescoord!

De tafels zijn op nette afstand van elkaar gesitueerd, met transparante schermen ertussen uit hoofde van coronamaatregelen. Aan de andere zijde van de ruimte zijn een aantal u-vormige banken gesitueerd, die ruimte bieden voor minimaal zes gasten.

“Blij worden we van het vleugje hazelnoot dat we menen waar te nemen.”

Heeren in de Boonen

De vriendelijke bediening komt al gauw onze bestelling opnemen. En hier houden de Heeren van: ondanks de drukte heeft zij ruimte voor een praatje. Aandacht voor de gasten is hier dus prima voor elkaar! De Heeren zijn hier natuurlijk voornamelijk voor de koffie. Wees gerust: bij Planken Wambuis is deze fenomenaal.

Koffie bij Planken Wambuis

Een afgeronde notige, branderige ervaring, die nooit bitter maar in smaak zelfs heviger wordt naarmate deze over de tong rolt. Blij worden we van het vleugje hazelnoot dat we menen waar te nemen. Het likeurtje dat ernaast geserveerd wordt, en dat we eigenlijk alleen kennen van Café Sint Jan, valt ook in de smaak. Deze is gemaakt op basis van Café Marrakesh.

De algehele ervaring die de Heeren bij de Planken Wambuis hadden, is een zeer positieve. Het pand met zijn sfeer van bos en hei, de warmte, het genoeglijke, de aansprekende bediening en de meer dan lekkere koffie maken dat de Planken Wambuis zelfs op een mooie tweede plek onze ranglijst van 2021 binnen dendert, vlak na De Palatijn (44,3 punten) en voor De Kleine Campus (42,2 punten).

In de zomer van 2022 komen wij hier terug, om het zeer ruim opgezette buitenterras te ervaren!

Als de Heeren de herberg verlaten, is het op het parkeerterrein niet rustiger geworden. Gasten van allerlei pluimage zoemen rond de entree en wedijveren om een plekje binnen. Wij snappen nu goed waarom!

Datum bezoek: 26 november 2021

BEOORDELINGSRAPPORT
ALGEHEEL RAPPORTCIJFER 9,0

ONDERBOUWING
DECOR 9,0
SFEER 9,0
SMAAK 9,0
BEDIENING 9,0

TOTAAL  36 PUNTEN
GEMIDDELD 9 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 45 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +0 BONUSPUNTEN
EINDTOTAAL PUNTEN 45 + 2 = 47 PUNTEN

PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €3,00

PRIJS-/KWALITEITSCORE (EINDTOTAAL – PRIJS)
44 PUNTEN