REVIEW: FortVier

FortVier in Arnhem (Schuytgraaf)

Adres: Laakoever 401, Arnhem
Website: www.fortvier.nl

Eén van Heer Willem’s inspirerende mantra’s komt erop neer dat je ‘omhoog moet kijken want dan zie je meer’ en loop, zit of lig altijd ‘met je kop in de zon’. Dat bedoelde hij niet alleen letterlijk, maar zeker ook figuurlijk. Omhoogkijken, dat is wat we deze vrijdagochtend dan ook doen. Met onze koppen in de zon, genietend van kabbelend water en wuivende rietkragen, even buiten het centrum van Arnhem, mijmerend over de voorbije weken, eigenlijk maanden, die als een alsmaar roestiger ketting vastliepen in een onomkeerbare finale, zo zwart als de gitzwartste koffie.

“Heer Willem liet ons omhoogkijken.”

Heeren in de Boonen

Wat wél omkeerbaar is gebleken, is de wil van de Heeren in de Boonen om door te gaan met wat hun roeping was; het beoordelen van Arnhemse koffie. Even leek alles verloren, maar Heer Willem liet ons omhoogkijken en gebiedde ons de stempel, het smaakwiel en het notitieblok weer ter hand te nemen en de hort op te gaan. En zo gebeurde het…

…dat we op deze zonovergoten vrijdagochtend bij FortVier, bewust gespeld als één woord, zitten. ‘Chef’, Heer Willem’s ballorige viervoeter, is mee en brengt de nodige lucht in deze toch wat lastige ‘1e keer na ..’.

Het uitzicht op de ‘Schuytse Laak’ is magnifiek, met de daarop dansende kleine zeilboot, die het geheel terstond onderdompelt in een nostalgisch palet van Kodachrome, en ons doet hunkeren naar de tijd waarin zomers eindeloos lang leken te duren.

Heeren in de Boonen

Bij binnenkomst worden we allerhartelijkst welkom geheten met een gemeend enthousiast ‘goedemorgen’! De zaak is ruim opgezet en smaakvol gedecoreerd, uitgevoerd in voornamelijk aardetonen en natuurtinten. Robuust en nooit tuttig. Gestroomlijnd maar cliché mijdend. De vriendelijke vrouwelijke bediening legt ons heel eerlijk uit dat een deel binnen nog niet open is, want ‘anders kan ze het niet belopen’; ook hier hebben ze last van het tekort aan horecapersoneel.

Aangezien wij buitenmensen zijn (‘kop in de zon’, nietwaar), vinden we al gauw een mooie tafel, pal aan het water. Het uitzicht op de ‘Schuytse Laak’ is magnifiek, met de daarop dansende kleine zeilboot, die het geheel terstond onderdompelt in een nostalgisch palet van Kodachrome, en ons doet hunkeren naar de tijd waarin zomers eindeloos lang leken te duren.

Het ruim opgezette buitenterras is in perfecte harmonie met zowel de binnen- als de buitenomgeving. Knap! Wij maken ons direct een voorstelling van hoe de sfeer hier ’s avonds moet zijn, als het vol zit en de lampjes aan zijn en Otis Redding’s ‘Sitting by the dock of bay’ melancholiek uit de speakers gulpt.

De koffie wordt snel uitgeserveerd. De tamelijk bitterzoete Peeze Cedro doet ons eerst wat droppig aan, maar verwordt langzaam maar zeker meer chocolade-achtig. Deze smaak ijlt nog lang na, wat in z’n geheel niet onprettig is. Peeze zoals Peeze bedoeld is, wat ons betreft! Hoewel ons niet, maar Chef de hond wél, water werd aangeboden, besluiten we hier toch de 2 bonuspunten voor te geven. 

Koffie bij FortVier

FortVier is een heuse oase, waar de tijd ongemerkt voorbijvliegt. Hier ga je heen om met je lief het glas te heffen. Of met een zakelijke relatie een deal te maken. Of met je gezin genoeglijk te lunchen. Of om ’s avonds bij een mooi diner, en onder de klanken van onze Otis, de zon in het water te zien zakken. Een beetje ‘buitenlandje’ spelen; dát is FortVier.

“Deze smaak ijlt nog lang na, wat in z’n geheel niet onprettig is. “

Heeren in de Boonen

Als wij bijna anderhalf uur na aankomst de zaak verlaten, en de eerste lunchgasten zich al aankondigen, weten we sowieso één ding zeker: de Heeren beleven vandaag definitief hun renaissance! 

Heer Willem, bedankt!

Heer Willem’s hond Chef met het koffiesmakenwiel

Datum bezoek: 9 juni 2023

BEOORDELINGSRAPPORT
ALGEHEEL RAPPORTCIJFER 9,1

ONDERBOUWING
DECOR 9,0
SFEER 9,0
SMAAK 9,0
BEDIENING 9,5

TOTAAL  36,5 PUNTEN
GEMIDDELD 9,1 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 45,6 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN (met dank aan Chef de hond)
EINDTOTAAL PUNTEN 45,6 + 2 = 47,6 PUNTEN

PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €3,00

PRIJS-/KWALITEITSCORE (EINDTOTAAL MINUS PRIJS)
44,6 PUNTEN