REVIEW: Café Cadans

Café Cadans in Arnhem

Adres: Sperwerstraat 71, Arnhem
Website: www.cafecadans.nl

Craquelé van opgedroogde modder aan de kuiten, zwart snot voor de ogen en huid roodverbrand door de zon beschouwen veel renners als repeterende bijkomstigheden in hun woelige wielerbestaan. Daarbij hoort ook de hongerklop, die genadeloos is, en menig renner halverwege de meest pittoreske koersen de das om doet. De omgeving telt dan even niet. Wat wèl telt is overleven op een reep chocolade, een krentenbol en een niet zelden tot moes getrapte banaan.

Of een pleisterplaats… een wielercafé…

“Alles ademt hier wielen, derailleurs, velgen, banden, smeerolie en kettingen.”

Heeren in de Boonen

Gelegen op de flanken van de Hoge Veluwe en de majestueuze Posbank, twee massaal door wielerliefhebbers uitgedaagde heuvelgebieden, ligt wielercafé Cadans, op wat gerust ‘het dak van Arnhem’ genoemd mag worden, te blaken in het vroege vrijdagochtendlicht waarop Hoogte 80 vandaag getrakteerd wordt. De zon is fel en heet op deze 23e juni, als ik mij op het nu nog lege en kleine maar sympathieke terras voeg.

Terras van Café Cadans

Café Cadans is op 1 april 2023 geopend en wordt bestierd door een allervriendelijkste Arnhemse eigenaar. De zaak is ingericht als een huiskamer met veel hout en pastelgroene wanden en meubels die de gezelligheid van de jaren 50, 60 en 70 uitstralen. Aan de grote raampartij zijn zonnige en verhoogde zitjes gesitueerd die uitkijken op het trottoir met daarop het terras.

De linkerkant van het wielercafé is ingericht met rijwielen die hier te koop zijn. In samenwerking met de pal naast Cadans gelegen Poutsma Fietsen kan je hier ook terecht voor het opknappen van je ‘oude’ fiets. Alles ademt hier dus wielen, derailleurs, velgen, banden, smeerolie en kettingen.

“Café Cadans is een pleisterplaats, waar je je innerlijke batterij weer oplaadt.”

Heeren in de Boonen

Maar ik kom hier voor de koffie. Nadat ik ben gaan zitten wordt de bestelling rap opgenomen en ook vlot uitgeserveerd. De blend van Velpse koffieleverancier Espressowinkel.nl is mooi notig en vol en haar smaak moveert richting donkere chocolade. Een erg fijne koffie-ervaring die na nuttigen net lang genoeg blijft hangen om niet vervelend te worden. De koffie komt zonder additief maar mèt een suikerstrooier voorzien van rietsuiker. De eigen ‘Cadansblend’ kan ook gekocht worden, vertelde de eigenaar.

Koffie bij Café Cadans

De dorpse sfeer die ik deze ochtend, zittend op het terras van Café Cadans, tegenkom heeft zeker charme. De ‘goedemorgens’ zijn niet van de lucht. De omgeving nodigt niet persé uit om een hele middag te borrelen, maar dat is ook niet wat Cadans proclameert. Hier ga je, ook als niet-wielrijder, naar toe voor een goede kop koffie, een mooi stuk taart, een broodje of een voedzame kop soep.

Het is een pleisterplaats, waar je je innerlijke batterij weer oplaadt voordat je ofwel weer op je fiets stapt om je tocht door deze prachtige omgeving te vervolgen ofwel om daarna met een bijzonder voldaan gevoel even 100 meter te lopen en, met je kop in de zon, het adembenemende panoramische uitzicht vanaf Hoogte 80 tot je te nemen en daarbij stil te staan bij de gewaarwording wat voor prachtige stad Arnhem toch is.

Datum bezoek: 23 juni 2023

BEOORDELINGSRAPPORT
ALGEHEEL RAPPORTCIJFER 9,0

ONDERBOUWING
DECOR 8,5
SFEER 9,0
SMAAK 9,0
BEDIENING 9,5

TOTAAL  36 PUNTEN
GEMIDDELD 9,0 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 45,0 PUNTEN
ADDITIEVEN +0 BONUSPUNTEN
EINDTOTAAL PUNTEN 45,0 + 0 = 45,0PUNTEN

PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,80

PRIJS-/KWALITEITSCORE (EINDTOTAAL MINUS PRIJS)
42,2 PUNTEN