REVIEW: De Palatijn (Arnhem)

De Palatijn (Arnhem)

‘Palatino’, zo heette de hoogste van de zeven heuvelen in het oude Rome. Hierop bouwde men het keizerlijk paleis dat door de eeuwen heen als uitvalsbasis door diverse keizers gebruikt werd. Heden ten dage, treffen we in het Arnhemse Park Sonsbeek, eveneens op een heuvel, ‘De Palatijn’. De uitspanning is gelegen in een niet minder dan poëtische setting, te midden van fiere lindenbomen en met rondom uitzicht op het beste dat Arnhem te bieden heeft wat stads- en natuurschoon betreft; de locatie is betoverend.

Binnen komen we een zaak tegen die het midden houdt tussen ‘chique’, met olijfgroene wanden en verticale kolommen, en ‘kroeg’ met houten caféstoelen en -tafels. Ook valt het de Heeren op dat de tafels niet keurig in het gelid staan, maar juist wat speels zijn gepositioneerd. ‘Krique’ dus! De Romeinse rondbogen die rondom in de lange en korte gevelzijden zijn geplaatst, zijn een duidelijke knipoog naar haar keizerlijke inspiratie. 

Een vleugje Veluwe (we zijn in Park Sonsbeek mensen, gelegen op een uitloper van de Veluwe!) is verwerkt in het interieur door plaatsing van het enigszins plichtmatige gewei boven de bar. Voor het overige is het rijksmonument uit 1990 (!) neutraal ingericht wat thematiek betreft. 

“De locatie is betoverend.”

Wij worden bij binnenkomst direct vriendelijk te woord gestaan door de dienstdoende bediening. Een vlotte, koffie-inhoudelijk goed op de hoogte zijnde, man van in de veertig. De koffie wordt snel geserveerd met inbegrip van een additief in de vorm van een voorverpakt stukje nougat. 

De Peeze-koffie is prima gezet, maar in de afdronk weer een tikkeltje ‘zurig’. Dit komen we vaker tegen bij deze specifieke door Peeze geselecteerde boon. Koffie die je lang ‘bij je houdt’. Voor espresso gebruikt ‘De Palatijn’ een andere boon, namelijk de daterra, ook van Peeze. Deze krachtpatser mist het zuurtje van zijn broertje.

“Het geluid van het ontwakende park is onweerstaanbaar en als dan ook nog de zon voorzichtig door het bladerdak haar vrijdagse glimlach laat zien, is het lastig om niet te vervallen in bespiegelingen over de zin en onzin van het leven, de dood en de poëzie.”

De sfeer bij De Palatijn is goed! Er heerst deze ochtend, de tent opent om 10.00 uur, al een voorzichtig gemoedelijke bedrijvigheid. Het geluid van het ontwakende park is onweerstaanbaar en als dan ook nog de zon voorzichtig door het bladerdak haar vrijdagse glimlach laat zien, is het lastig om niet te vervallen in bespiegelingen over de zin en onzin van het leven, de dood en de poëzie.

Koffie bij De Palatijn

Park Sonsbeek is prima bereikbaar met de auto, die aan de randen van het park geparkeerd kan worden. Een korte wandeling naar De Palatijn is het cadeautje dat daarbij hoort. De zaak zelf is ook prima toegerust op de zakelijke gast. De akoestiek is erg fijn en geregeld met geluidwerende plafondelementen. Ook zien wij op verschillende plekken wandcontactdozen, waar laptops mee gevoed kunnen worden. Uitstekend geregeld.

Resumerend raden de Heeren ‘De Palatijn’ aan voor iedereen die op een schitterende locatie een tijdje wil verpozen. Voor of na een parkwandeling, of zomaar op een doodnormale vrijdagmorgen. Tijd voor ‘De Palatijn’ is het altijd.

Datum bezoek: 10 mei 2019

BEOORDELINGSRAPPORT
DECOR VOLDOENDE (+4)
SFEER GOED (+8)
GESCHIKT VOOR ZAKELIJK GOED (+8)
SMAAK GOED (+4)
BEDIENING UITSTEKEND (+10)
PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,40
TOTAAL 34 PUNTEN
GEMIDDELD 6,8 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 40,8 PUNTEN
PRIJS-/KWALITEITSSCORE 43,6 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +0 BONUSPUNTEN

EINDBEOORDELING 40,4 PUNTEN