REVIEW: Brasserie Zypendaal (Arnhem)

Brasserie Zypendaal

In de schaduw van Arnhems trots ‘Park Sonsbeek’, waar de zwierige Zypendaalseweg handen schudt met de lommerrijke Burgemeesterswijk, treffen de Heeren op deze winterse en niet geheel van druilerigheid gespeende decemberochtend, het jaren 30 hoekhuis met daarin gevestigd de eigentijdse en tegelijkertijd tijdloze Brasserie Zypendaal.

Het pand is zowel een blikvanger als een vast baken voor menig Arnhemmer, die hier de voorbije decennia vertrouwde Hollandse kost als boerenkool met rookworst, speklappen, piccalilly en Amsterdamse uitjes en appeltaart met slagroom verorberde, toen de gevel nog getooid was met de naam van het voormalig Restaurant Trianon.

“Het huiskamergevoel is gebleven en voelt aan als een warme jas.”

Heeren in de Boonen

We zijn nu, eind 2019, het einde van het jaar maar ook het einde van een decennium en Restaurant Trianon is niet meer. De Nieuwe Tijd heeft het stijlvol herbestemd en Brasserie Zypendaal is eigenlijk ook al niet meer weg te denken op deze plek. Met behoud van de karakteristieke schoonheid van het pand, hebben de huidige uitbaters in 2014 een mooi vervolg gegeven aan een iconisch horecabedrijf.

Binnen treffen we een eigentijdse inrichting, die door de ophanden zijnde kerstdagen natuurlijk extra genoeglijk oogt, maar die ook zonder deze goedbedoelde vrolijke tierlantijnen een prima -huiselijke- sfeer weet te geven. Het huiskamergevoel is gebleven en voelt aan als een warme jas.

De vriendelijke, en door Arnhems Modehuis Tribute flatteus geklede, bediening brengt ons onze kopjes koffie (voorzien van pro-actief aangeboden glazen water!) en vermoedt op enig moment dat de Heeren hier zijn beland uit naam van koffiegroothandel Manetti. Niets is minder het geval; gebrand op het ongefilterde oordeel dat de Heeren plachten te hebben, beoordelen wij slechts in het belang van onze gewaardeerde lezers.

“Zie hoe de tijd voortschrijdt maar tegelijkertijd stil lijkt te staan. “

Heeren in de Boonen

De koffie is prima. Een mooie, afgeronde en tikkeltje rokerige smaak die we mogen verwachten van deze koffieboer. De cremalaag is dik in orde en ook de serveertemperatuur was naar ons oordeel prima.

Koffie bij Brasserie Zypendaal

Voor het onderhouden van een zakelijke afspraak, is Brasserie Zypendaal ook een prima locatie. De muzak klinkt bescheiden door de zaak, zonder ooit vervelend te worden.

Als de lente komt, straks over een week of tien, en de krokussen welig tieren en het milde zonlicht Park Sonsbeek in bloei zet, blijf dan niet te lang in twijfel of een bezoek aan Brasserie Zypendaal opportuun is maar ga. Neem plaats op het ruime terras en zie. Zie hoe de tijd voortschrijdt maar tegelijkertijd stil lijkt te staan. Hoe dat heet? “Leven”.

Doen hoor!

Datum bezoek 13 december 2019

BEOORDELINGSRAPPORT

DECOR GOED (+8)
SFEER GOED (+8)
GESCHIKT VOOR ZAKELIJK GOED (+8)
SMAAK GOED (+8)
BEDIENING GOED (+8)
PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,40
TOTAAL  40 PUNTEN
GEMIDDELD 8 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 48 PUNTEN
PRIJS-/KWALITEITSSCORE 45,6 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +2 BONUSPUNTEN

EINDBEOORDELING 49,6 PUNTEN