REVIEW: Koffie van Ghiath (Arnhem)

Koffie van Ghiath (Arnhem)

“Help Ghiath mee Nederlands leren en hij schenkt je de allerbeste Fairtrade koffie.”

Soms loop je tegen dermate hartverwarmende initiatieven aan, waarbij het verhaal achter de zaak misschien nog wel interessanter is dan de zaak zelf! De Heeren dronken vanochtend koffie bij Ghiath, gelegen pal naast de hoofdingang van het Arnhemse centraal station. Bovenstaande leus prijkt vol zelfvertrouwen aan de gevel.

De zaak is nog in opbouw, dat willen wij hier duidelijk vermeld hebben. Dit betekent dat Ghiath op het moment dat de Heeren hier zijn alleen nog zijn ‘to-go’ deel van de zaak in gebruik heeft. De naastgelegen ruimte wordt daar op een later moment, maar wel rap naar wij begrepen van de bijzonder vriendelijke en innemende barista Fleur, bij getrokken. Eigenaar Ghiath is vanochtend zelf helaas niet aanwezig.

Ghiath is vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en heeft zich in die vier jaar bewezen als keiharde leerling, werker en ondernemer. De Gemeente Arnhem hielp hem aan een leerwerkplek en dat inspireerde Ghiath tot het starten van een eigen zaak (je moet het maar durven!). Met hulp van de Arnhemse koffiebranderij Peeze is daar nu ‘Koffie van Ghiath’, op een prachtlocatie!

“Een zaak met een verhaal en met een verdraaid lekkere kop koffie!”

De zaak is dus nog klein, maar biedt een leuk zitje voor 3 á 4 personen en een aantal plekken aan het raam. Centraal in de zaak is de bar van waaruit de barista de klanten voorziet van prima koffies!

De koffie, want daar komen we voor, is dus van Peeze. En het moet gezegd, waar de Heeren in het verleden nog wel eens kritisch waren op de wat ‘zure’ smaak van het Peeze-bakje, is deze nu geheel afwezig! Een mooie bak koffie, vol van smaak en voorzien van een mooie crema-laag, is wat wij hier tegen komen. De zetwijze is dus perfect voor deze op zichzelf prima Peeze koffie!

“De zetwijze is perfect voor deze prima Peeze koffie!”

Sfeer en decor zijn nog wat primitief en dus lastig te beoordelen voor de Heeren. De sfeer is, vooral door de eerdergenoemde barista Fleur, top. Met een stralende lach staat zij in de zaak en heet zij haar gasten welkom. Een praatje hier en daar; leuk om te zien! Een dikke ‘uitstekend’!

Koffie van Giath

Voor zakelijke afspraken of om in je eentje te werken, is deze nieuwe telg nog niet de eerste keuze, maar dat komt omdat de zaak nog niet af is. Zodra de verbouwing en inrichting afgerond zijn, gaat Ghiath hier zomaar punten scoren is onze verwachting!

Kortom, Arnhem is wederom een sympathieke koffiezaak rijker. Eentje met een verhaal en eentje met een verdraaid lekkere kop koffie! Voor een snelle to-go, wip je gauw even langs Ghiath, en binnen afzienbare tijd zit ook de rest van deze mooie winkel vol. Daar rekenen de Heeren op!

Gaan hoor!

Datum bezoek: 27 september 2019

BEOORDELINGSRAPPORT
DECOR VOLDOENDE (+4)
SFEER GOED (+8)
GESCHIKT VOOR ZAKELIJK MATIG (0)
SMAAK UITSTEKEND (+10)
BEDIENING UITSTEKEND (+10)
PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,30
TOTAAL 32 PUNTEN
GEMIDDELD 6,4 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 38,4 PUNTEN
PRIJS-/KWALITEITSSCORE 36,1 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +0 BONUSPUNTEN


EINDBEOORDELING 38,1 PUNTEN