REVIEW: Rozet Eten & Drinken

Rozet Eten & Drinken op de 3e etage van Rozet

Felgeel getooide kruinen, die hun haren langzaam maar zeker aan het verliezen zijn, verraden dat de herfst ook Arnhem heeft gevonden. Het markante gebouw van Rozet, met zijn eindeloze reeks rozetten in een gelige kleur, ook wel ‘Arnhems Blond’ gedoopt, een kleur die in de stad veel voorkomt, maar in de gebouwen rond Rozet ontbreekt, steekt daarom scherp af tegen de grijze, contrastloze luchten.

De ‘rozet’ is gebaseerd op het diagram van Roger Penrose, de Britse wis- en natuurkundige. Een patroon dat eindeloos doorgaat maar zichzelf niet herhaalt. Het staat symbool voor het bundelen en delen van kennis, informatie en inspiratie. Arnhem mag zich gelukkig prijzen met een pand als dit. Het is ook niet voor niets dat Rozet in 2014 werd uitgeroepen tot ‘beste gebouw van het jaar’.

“Het gebouw ‘voelt lekker'”

Heeren in de Boonen

Bij binnenkomst valt meteen de majestueuze en volledig in hout uitgevoerde trappartij op, die tot in het oneindige lijkt te lopen en onbewust doet denken aan de trappen in Odessa in Eisenstein’s klassieker ‘Pantserkruiser Potemkin’ uit 1925. Hout-, beton- en glaselementen spelen in het gebouw om de eer en dit draagt bij aan een bijzonder comfortabel verpozen. Het gebouw ‘voelt lekker’.

We zijn echter niet in Odessa, maar in Arnhem en op de derde verdieping van dit interessante pand vinden we Rozet Eten & Drinken: een onpretentieuze koffie- en lunchgelegenheid waar je naast koffiedrinken ook prima kan werken, studeren of dus inderdaad ‘verpozen’. Let op, we hebben het niet over Momento, de horecagelegenheid op de begane grond, waar de Heeren eerder een pennenvrucht aan gewijd hebben.

“Eigenlijk ben je hier overal.”

Heeren in de Boonen

De verschillende zitplaatsen zijn op fijne afstand van elkaar gesitueerd, ook los van coronaverplichtingen. Het uitzicht door de manshoge raampartijen trakteert ons op een epische blik op het laatmiddeleeuwse Sint-Petersgasthuis aan de Rijnstraat. Het exterieur van Rozet loopt hier binnen door waardoor je het gevoel hebt dat buiten binnen is en binnen buiten. Eigenlijk ben je hier overal.

De vriendelijke bediening opereert vanuit de brede bar achterin de ruimte. Naast koffie is er volop keus uit een bescheiden arsenaal lunchgerechten, zoals broodjes en lichte versnaperingen. Voor koffie plaats je ook hier je bestelling, die je daarna meeneemt naar je tafeltje; zelfservice dus.

De koffie die hier geserveerd wordt is van Peeze en biedt een prima drinkervaring. Een mooie, rijke, smaak zonder bitterheid maar wel met een licht zuurtje aan het eind. Niet dominant, maar wel aanwezig. Prettig? Ja. Noodzakelijk? Nee.

“Onderscheid is een groot goed.”

Heeren in de Boonen

Het ‘zuurtje van Peeze’ zijn de Heeren natuurlijk vaker tegen gekomen en het lijkt aan conjunctuur onderhevig. Tijden merken we het niet op en dan ineens is het er weer. We zullen ons ongefilterd oordeel niet geheel toespitsen op dit zuurtje, want onderscheid is een groot goed.

Koffie bij Rozet Eten & Drinken

Resumerend durven de Heeren zeker te stellen dat een bezoek aan Arnhem niet compleet is zonder een bezoek aan dit wonder van architectuur. Niet in de laatste plaats voor de koffie van Rozet Eten & Drinken, want deze is ook prima. Dus, wandel door het pand, laat je inspireren door de velerlei kleuren in mens en materiaal. Dwaal door de gangen en bezie de kunst. In alle rust. Want ‘haast’; dat woord past niet bij deze omgeving.

En trakteer je op een mooie kop koffie op de derde verdieping.

Datum bezoek: 19 november 2021

BEOORDELINGSRAPPORT
ALGEHEEL RAPPORTCIJFER 8,4

ONDERBOUWING
DECOR 9,0
SFEER 8,5
SMAAK 8,0
BEDIENING 8,0

TOTAAL  33,5 PUNTEN
GEMIDDELD 8,4 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 41,9 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +0 BONUSPUNTEN
EINDTOTAAL PUNTEN 41,9 + 2 = 43,9 PUNTEN

PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,25

PRIJS-/KWALITEITSCORE (EINDTOTAAL – PRIJS)
41,6