REVIEW: Canon Café in het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Adres: Hoeferlaan 4, Arnhem
Website: openluchtmuseum.nl
Koffie: Douwe Egberts

De Heeren trotseren de waterkoude buitentemperatuur die zo kenmerkend is voor het begin van deze decembermaand. Aan dezelfde bosrijke weg waar we het mooiste dierenpark van Nederland, Burgers Zoo, vinden, treffen we ook het Nederlands Openluchtmuseum, met haar weinig verradende bescheiden voorgevel.

“Hier kan je gemakkelijk een dag dwalen door de tijd.”

Heeren in de Boonen

Het museum is vanaf 4 december gehuld in winterse sferen (met ijsbaan en kraampjes), en dat is betrekkelijk onweerstaanbaar. Ook is de Canon van Nederland open, waarin van ‘Trijntje’ tot ‘het oranjegevoel’ uit de doeken wordt gedaan hoe ons land verworden is tot het land zoals we het nu kennen.

Hoewel het voor de Heeren even uitzoeken is hoe de chronologisch verantwoorde looproute is door de canon, weet deze hevig te imponeren. Via interactieve schermen en moderne, eveneens vaak interactieve, diorama’s geeft men op een toegankelijke doch historisch verantwoorde wijze context aan de diverse perioden die zo bepalend zijn geweest voor de maatschappelijke, geologische, sociaal-economische, artistieke en politieke ontstaansgeschiedenis van Nederland. Hier kan je gemakkelijk een dag dwalen door de tijd.

Koffie-uitgifte van het Canon Café in het Nederlands Openluchtmuseum

Maar we komen natuurlijk vooral voor de koffie. De koffie wordt hier geschonken in het ruim opgezette grand café van het museum: het Canon Café. De koffie is van, natuurlijk, Neerlands trots Douwe Egberts en wordt uitgeserveerd op een wat goedkoop ogend dienblad met inlegvel waarop afgedrukt de oproep om ‘vriend van het Openluchtmuseum’ te worden.

“Het leesplankje als onderzetter vinden we dan wel weer passend en sympathiek.”

Heeren in de Boonen

Het grand café kent zelfbediening, maar het vriendelijke meisje dat vandaag de honneurs achter de toog waarneemt is niet te beroerd voor een grapje en doet haar werk zoals we dat mogen verwachten.

Het geschonken goud voldoet prima aan de eisen voor de massa. Een mooi gezette, krachtige koffie voorzien van een lobbige crema. De smaak zoekt nergens de randjes op. Kort gezegd: een prima, gemiddelde, bak koffie waar weinig op af te dingen valt.

Het additief bestaat uit een blokje boterkoek, gemaakt in de eigen bakkerij. Hoewel heerlijk, zijn de Heeren iets meer gewend in grand café’s van gelijke signatuur; het komt wat ‘petite’ over op het dienblad. Het leesplankje (‘aap, noot, mies, …’) als onderzetter vinden we dan wel weer passend en sympathiek.

Koffie bij het Canon Café in het Nederlands Openluchtmuseum

De Canon van Nederland is een absolute must voor…iedereen eigenlijk. Iedereen zou notie moeten nemen van de geschiedenis van ons land, ook en vooral om het heden en de toekomst te begrijpen. Het Canon Café is dan ook een prima uitvalsbasis om nu de Canon en, straks als het allemaal weer kan, het park in volle glorie te bewonderen. Gaan hoor!

Datum bezoek: 3 december 2021

BEOORDELINGSRAPPORT
ALGEHEEL RAPPORTCIJFER 7,3

ONDERBOUWING
DECOR 7,0
SFEER 7,0
SMAAK 7,0
BEDIENING 8,0

TOTAAL  29 PUNTEN
GEMIDDELD 7,3 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 36,3 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +0 BONUSPUNTEN
EINDTOTAAL PUNTEN 36,3 + 2 = 38,3 PUNTEN

PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,60

PRIJS-/KWALITEITSCORE (EINDTOTAAL – PRIJS)
35,7 PUNTEN