REVIEW: Down Town (Nijmegen)

Down Town (Nijmegen)

De prachtige gevel van Down Town, gelegen in hartje Nijmegen, nodigt ons op bescheiden wijze uit om binnen een kijkje te nemen. Met het passeren van de drempel, blijkt deze bescheidenheid volstrekt ongepast: wát een leuke tent is dit!

De door mensen gepercipieerde toestand van tijd en ruimte, lijkt ons volledig te verlaten als we hier binnen treden. Dit had met het grootste gemak een hippe tent in New York, Berlijn, Londen of Parijs kunnen zijn. Mondaine is het credo!

Wit overheerst hier. En cors met de houten, eveneens wit geschilderde, vloerdelen en de speelse hoogteverschillen alsmede de welhaast devote nissen, resulteert dit in een plek waar je graag wilt vertoeven. Echt heel fijn!

“Dit had met het grootste gemak een hippe tent in New York, Berlijn, Londen of Parijs kunnen zijn.”

De vriendelijke bediening neemt onze bestelling al rap op en deze wordt niet veel later uitgeserveerd. Het couvert bestaat uit een glas koffie met daarin een lepel met daarop gespietst een blokje overheerlijke boterkoek. Leuk gedaan!

Extra bonuspunten worden hier gehaald op het pro-actief aanbieden van water. Netjes!

Dan de smaak van de koffie. Hierover zijn de Heeren het niet direct eens. Waar de één het ‘wel lekker’ vindt, vindt de ander het ‘lastig te bepalen’ en de derde vindt het ‘de meest smerige koffie die we in ons bijna 1-jarige bestaan hebben gedronken’. Dit verdient dus duiding. Wat is hier aan de hand?

De primaire smaak van de Districkt-koffie, tevens Down Town’s eigen blend, is zuur. Daarover zijn de Heeren het meteen wèl eens. Maar dan? Bij mij, de schrijver van deze review, blijft deze smaak heel erg lang hangen en wordt naarmate ik drink ook intenser. Als we inzoomen op die smaak, komen we een amalgaam van appel-, citroen-, en azijnzuur tegen. Verre van subtiel. 

Wij delen deze bevinding direct met de dienstdoende barista en zij lijkt hiervan te schrikken, en heeft dit nog niet eerder van gasten gehoord. Ook de reviews op bekende sites als Tripadvisor reppen hier niet over, integendeel; de koffie wordt ’top’ beoordeeld!

Op basis van onze ervaringen tot nu toe, lijkt deze disbalans toe te schrijven aan een te hoog concentraat van de maling in deze zetting. Een andere verklaring kunnen wij zo niet geven. Een incident dus. Wij scoren Down Town op dit onderdeel met een ‘voldoende’.

Koffie bij Down Town (Nijmegen)

En we blijven het zeggen: koffie in een glas is bij de Heeren niet favoriet. We branden bijna onze vingers, vanwege de temperatuur van de koffie (die naar ons idee ook iets te hoog is).
De boterkoek is niet te versmaden!

“Wij delen deze bevinding direct met de dienstdoende barista en zij lijkt hiervan te schrikken.”

Down Town leent zich in mindere mate voor zakelijke afspraken. Daarvoor staan de tafels te dicht op elkaar. In je eentje zou je aan een tafeltje overigens prima kunnen werken, want de sfeer is uitstekend en zelfs inspirerend en de muziek is rustig en daardoor geenszins afleidend.

Al met al: stap zeker bij Down Town naar binnen! De fijne, mondaine, sfeer en het prachtige decor alsmede de zeer vriendelijke bediening, zijn het meer dan waard! De koffie, die geven wij volgend jaar een tweede kans. Want met zoveel mensen in je winkel en zoveel positieve reviews op internet, verwachten de Heeren dat op dit onderdeel volgend jaar een mooie ‘uitstekend’ behaald wordt, en dat zij vandaag gewoon ‘pech’ hebben gehad.

Datum bezoek: 12 juli 2019

BEOORDELINGSRAPPORT
DECOR UITSTEKEND (+10)
SFEER UITSTEKEND (+10)
GESCHIKT VOOR ZAKELIJK VOLDOENDE (+4)
SMAAK VOLDOENDE (+4)
BEDIENING GOED (+8)
PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,20
TOTAAL 36 PUNTEN
GEMIDDELD 7,2 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 43,2 PUNTEN
PRIJS-/KWALITEITSSCORE 41 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +2 BONUSPUNTEN

EINDBEOORDELING 45 PUNTEN