REVIEW: De Staat (Arnhem)

De Staat (Arnhem)

Nu we toch op de Arnhemse Markt zijn, lijkt het een vanzelfsprekende keuze om eet-, drink- en borreltempel De STAAT – Bar & Keuken te bezoeken. 

Het in Rococo en Barok opgetrokken midden-achttiende-eeuwse pand doet haast on-Nederlands aan. De ingang van het reusachtige etablissement wordt omlijst door betonnen zuilen. Met iedere stap op de stenen trap die wij betraden rezen dan ook de verwachtingen. 

Eenmaal binnen treffen we een grote ruimte met hoge plafonds en veel behouden gebleven authentieke details. De voormalige Stadswaag werd in september 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest door brand. Van het interieur en de inboedel is alleen het originele weeginstrument “de waag” gespaard gebleven en deze hangt dan ook prominent in de zaak.

“De manier waarop het licht door de hoge ramen naar binnen valt is op zijn minst betoverend.”

Lollig is dat men erin geslaagd is het geheel een eigentijds tintje te geven door te spelen met kleurgebruik (groen, blauw) en keuze van materialen (leren stoelen, houten tafels en metalen draadlampen). En het moet gezegd: de manier waarop het licht door de hoge ramen naar binnen valt is op zijn minst betoverend.

Het was nog niet druk in de zaak. De vriendelijke bediening heette de Heeren hartelijk welkom. Nadat wij onze plek hadden gevonden, pal aan het raam aan de Marktzijde, werd onze bestelling opgenomen. Keurig. Niet lang hierna werd deze, inclusief proactief aangeboden water, geserveerd. In twee glazen.

Koffie in een glas, het blijft voor ons een dingetje. De Heeren staan voor het gebruik van enkel porselein voor koffie en glas voor thee. Of melk. Of ranja. De koffie had voldoende smaak, maar wij namen beiden een weeïge geur in ons glas waar tijdens en na het drinken, die wij toedichtten aan de combinatie glas en afwasmachine. Of deze geur er bij gebruik van porselein ook zou zijn geweest, weten we natuurlijk niet. Maar nu viel het op.

“Het in Rococo en Barok opgetrokken midden-achttiende-eeuwse pand doet haast on-Nederlands aan.”

Zakelijk werken is prima te doen bij De Staat. Je kan hier met je laptop werken of met een relatie werken en eten. De Staat is hier prima geschikt voor. De locatie is dermate centraal dat dit ook ook logische keuze is voor veel zakelijke gasten, stellen wij ons zo voor. 
Wat ons wèl opviel was de muziekkeuze. Wij hadden een meer jazzy-playlist verwacht in plaats van de wat pompeuzere muziek met ritmeboxen. Kwestie van smaak misschien.

Koffie bij De Staat

Kortom, De Staat heeft wat ons betreft de verwachtingen zeker waargemaakt. De fantastische locatie is op zichzelf al een reden om hier naar toe te gaan. Of dat nou voor een kop koffie, een mooie lunch, een uitgebreid diner of een frivole borrel is; De Staat schikt zich naar al deze wensen. Aanrader!

Datum bezoek: 8 maart 2019

BEOORDELINGSRAPPORT 
DECOR UITSTEKEND (+10)
SFEER GOED (+8)
GESCHIKT VOOR ZAKELIJK GOED (+8)
SMAAK VOLDOENDE (+4)
BEDIENING GOED (+8)
PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,35
TOTAAL 38 PUNTEN
GEMIDDELD 7,6 PUNTEN 
TOTAAL + GEMIDDELDE 45,6 PUNTEN 
PRIJS-/KWALITEITSSCORE 43,25 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
WATER PRO-ACTIEF AANGEBODEN +2 BONUSPUNTEN

EINDBEOORDELING 47,25 PUNTEN