REVIEW: Cafeïne

Cafeïne in Arnhem

Adres: Hertogstraat 46 BE, Arnhem
Website: https://bit.ly/3BxUyf8
Koffie: eigen blend

De drie puntjes op de ‘i’ in Cafeïne verraden het eigenlijk al: je krijgt hier net iets meer dan wat conventioneel is. Het extra puntje geeft het totaal aan puntjes ook nog eens een heel andere inhoud, als wij hier verklappen dat de drie puntjes samen symbool staan voor de drie trotse eigenaren van deze nieuwe loot aan de rijnstedelijke koffiezakenboom.

“Zittend vanaf de verhoogde vloer hebben we een mooi zicht op de bar en de entree en op de rest van de ruim opgezette zaak.”

Heeren in de Boonen

Deze vrijdagochtend is er weer één die regelrecht uit een prentenboek lijkt te komen. De blauwe lucht contrasteert stevig met de dominerend witte bebouwing in dit statige deel van Arnhem. Waar in vervlogen tijden courtisanes en hun souteneurs de brede trottoirs, die de bontgekleurde gevels aan elkaar regen, bevolkten, is de smeltkroes tegenwoordig grotelijks gevuld met kunststudenten uit alle windstreken, strekkend over ’s lands grenzen en ver daarbuiten, en hardwerkende dertigers, veertigers en vijftigers die de wijk hebben ontdaan van de potsierlijke vernissages uit de jaren zeventig, tachtig en negentig en haar weer haar oorspronkelijke uitstraling willen geven.

Temidden van dit vrolijke ansicht treffen we Cafeïne, gelegen op de hoek van de Hertogstraat met de Spijkerstraat. De Heeren merken direct dat de voertaal hier Engels is; geheel in lijn met het gehele Spijkerkwartier, dat ook internationaal georiënteerd is. De aimabele bediening, belichaamd door een jonge vrouw, neemt onze vaste bestelling rap en informeel op.

“Het mooie is dat de koffie, ondanks de onconventionele ‘fijnheid’ wel toegankelijk is gebleven.”

Heeren in de Boonen

De zaak is minimalistisch, industrieel ingericht. De groene strook gemummificeerd mos als verticaal element tegen de bar is smaakvol uitgevoerd en zittend vanaf de verhoogde vloer hebben we een mooi zicht op de bar en de entree en op de rest van de ruim opgezette zaak, gelegen aan onze linkerzijde.

De koffie, die door de eigenaren zelf wordt geroosterd en een blend is van bonen uit Brazilië, Honduras en Rwanda, is in één woord geweldig. Een robuuste smaak, vol van texturen en beleving zet onze smaakpapillen op scherp. Het mooie is dat de koffie, ondanks de onconventionele ‘fijnheid’ wel toegankelijk is gebleven. We hebben dit ook wel eens anders gezien; koffie die ‘lekker’ moet zijn omdat deze ‘speciaal’ is, maar eigenlijk volstrekt ontoegankelijk is voor de gemiddelde, en zelfs gevorderde, koffiedrinker.

Hier scoort Cafeïne punten!

Koffie bij Cafeïne

De sfeer in de zaak is mondaine, internationaal. Geen strapatsen, gewoon robuust en down-to-earth. Het neontekst boven onze zitplaats kan een lach op ons gezicht niet onderdrukken: “Cafeine, because crack is bad for you.” En zo is dat. Want wat is er beter om even je gedachten te ordenen, de wereld om je heen even echt ‘om je heen’ te laten zijn en je beide hersenhelften met elkaar te laten concurreren om de meest creatieve uitkomsten? Inderdaad.

En een plek als Cafeïne draagt zeker bij aan een hele mooie uitkomst.

Datum bezoek: 12 februari 2022

BEOORDELINGSRAPPORT
ALGEHEEL RAPPORTCIJFER 8,8

ONDERBOUWING
DECOR 9,0
SFEER 9,0
SMAAK 8,5
BEDIENING 8,5

TOTAAL  35 PUNTEN
GEMIDDELD 8,8 PUNTEN
TOTAAL + GEMIDDELDE 43,8 PUNTEN
ADDITIEVEN +2 BONUSPUNTEN
EINDTOTAAL PUNTEN 43,8 + 2 = 45,8 PUNTEN

PRIJS VAN 1 KOPJE KOFFIE €2,60

PRIJS-/KWALITEITSCORE (EINDTOTAAL – PRIJS)
43,2 PUNTEN

NOOT: vanaf 2022 vervallen de 2 extra punten voor het pro-actief aanbieden van water. Dit doen we omdat water strikt genomen bij espresso hoort en niet als vanzelfsprekend bij ‘normale’ koffies/americano’s.