Heeren in de Boonen uitgenodigd bij opening Fairtrade café in Nederlands Openluchtmuseum

Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee behoren Nederlanders tot de grootste koffieleuten ter wereld. Maar weinig mensen drinken helemaal geen koffie. Per dag gaat er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie doorheen. Op jaarbasis drinken we per persoon ongeveer 150 liter koffie, aldus het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Met deze vergaarde kennis begaven de Heeren zich richting het Nederlands Openluchtmuseum om daar deel uit te maken van de aangekondigde opening.

Aan het Zaanse plein in de 17-eeuwse woning Krommenie, werden de Heeren alleraardigst ontvangen door de hostess van dit evenement, de woordvoerster van het NOM. Deze dame leidde het geheel zeer professioneel en met een wervelwind-achtig elan. Direct werd ons koffie aangeboden als onderdeel van de op handen zijnde gebeurtenis.

Eenmaal verder rond kijkend viel direct de counter op waar achter de barista de laatste hand legde aan een uitleg over de twee gloednieuwe gedigitaliseerde koffiemolens. De koffie smaakt hier prima, weliswaar uit een fairtrade kartonnen bekertje, maar goed van smaak en heet.

Toch klopte er iets niet. Na een kort entre nous wisten de Heeren wat hier de verwarring veroorzaakte: het interieur, dit was geheel niet wat men zou verwachten in een 17-eeuws pand. Integendeel, het decor van deze woning was zelfs zeer modern, met tot in perfectie gestylde meubels die qua kleur prima contrasteerde met de kleuren mint en oud roze op de muren. Deze voor de Heeren zeer bekende kleurencombinatie voelde als een warm bad. Zelfs buiten op het terras was deze stijl doorgevoerd in jolig opgestelde stoeltjes.

In de woning wordt verder het verhaal verteld van koffie, de koffieboeren, de plantages en het proces van koffie branden. Natuurlijk ontbreekt Max Havelaar hier dan ook niet. Het bekende verhaal is gerelateerd aan het gelijknamige Canonvenster uit de Canon Van Nederland welke zich direct bij de ingang van het Openluchtmuseum bevindt.

Koffie in het Nederlands Openluchtmuseum

De aanwezige directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, de voorzitter van de Stichting Fairtrade gemeenten en Algemeen Directeur van Peeze Koffiebranderij, hadden het voorrecht de openingshandeling te verrichten. Het maken van een, door de barista, best beoordeelde cappuccino gaf één van de drie heren het sleutelrecht.

De deur werd geopend en zo is vanaf dit moment woning Krommenie geopend voor publiek en wordt er dagelijks de lekkerste koffie bereid! De Heeren beamen dit en zijn zelfs verheugd dat er andermaal een koffie-etablissement zijn intrede heeft gemaakt.

Kortom, bij een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum is het een genot om Woning Krommenie aan te doen.